Våre tanker om skjermtid for små barn

November 2023

Verdier

Balanse i hverdagen

Om små barn trenger digital underholdning eller ikke, kan diskuteres. I Petra mener vi det handler om balanse, og at digitalt innhold kan være et positivt bidrag til barns læring så lenge innholdet og bruken er riktig. Ser man på faktiske brukertall av skjerm blant småbarnsforeldre, så er det tydelig at flere synes det er vanskelig å forholde seg til en nullvisjon for skjermbruk. Statistikk fra Medietilsynet viser til at 87 % av 1-5 åringer bruker skjerm, 56 % av 2-3 åringene bruker skjerm daglig. Både bruk og tilgang på skjerm er i tillegg sterkt økende med alderen. Hvis man først skal ta i bruk skjerm for små barn, vil vi med Petra tilby et innhold som faktisk er tilpasset barn, hvor barna selv kan delta (litt som en digital pekebok).

Hvorvidt man velger å benytte seg av skjerm eller ikke mener vi bør være opp til den enkelte familie. Klarer man å holde seg helt unna er det flott, og synes man det er vanskelig håper vi at Petra i det minste kan bidra til positiv skjermtid. For å sikre en fin balanse mellom skjerm og andre aktiviteter anbefaler vi at skjermen brukes under strukturerte omstendigheter, og ikke går på bekostning av fysisk aktivitet (Helsedirektoratet anbefaler minimum 2 timer til aktivitet/lek hver dag). Trenger du inspirasjon til hvordan å best mulig tilrettelegge for strukturert skjermtid i din familie? Ta en titt på våre fem tips til positiv skjermbruk her.

Petra legger til rette for positiv skjermtid

Når det snakkes om skjermtid for barn skilles det gjerne mellom positiv og passiviserende skjermtid. Positiv skjermtid viser til tid foran skjermen som er utviklende, pedagogisk og støttende for barnets vekst og utvikling. For å tilrettelegge for positiv skjermtid handler står valg av innhold sentralt, og det er viktig å benytte innhold som er: - Lærerikt - Alderstilpasset - Interaktivt og legger opp til aktiv deltakelse, og ikke passiviserende innhold -Trygt og fritt for reklame og annen støy Petra imøtekommer alle kriteriene for positiv skjermtid, og har som mål å skape de beste digitale læringsopplevelsene for barn i barnehagealder. Med Petra kan du som forelder være sikker på at barnet ditt får en trygg digital start, med kvalitetsinnhold spesielt utformet for å understøtte barnets læringsreise.

Verdier

Våre tips til positiv skjermbruk

Når det gjelder skjermbruk er ingen familier like, og vi anbefaler å finne en løsning som fungerer for deg og dine barn. Her er våre tips til hvordan du kan håndtere skjermbruken og legge til rette for at barnet ditt får en god digital start:

  1. Sett grenser: Gjør deg kjent med anbefalte retningslinjer for skjermbruk, og finn en balanse som fungerer for din familie. Sett regler og grenser for når og hvor lenge skjermtid er tillatt, og sørg for at både du og barnet ditt følger disse reglene.
  2. Ha skjermfrie soner og tider: Definer visse områder og tidspunkter som skjermfrie soner, eksempelvis rundt middagsbordet og like før leggetid. Dette fremmer bedre familieinteraksjon under måltider, og skjermfri før leggetid er bevist å føre til bedre søvnkvalitet samtidig som det sikrer god kvalitetstid like før sengetid.
  3. Vær et godt forbilde: Begrens din egen skjermbruk, spesielt når barnet ditt er til stede. Unngå overdreven tid på telefonen, datamaskinen eller TV-en når du er sammen med barnet ditt. Vær et godt eksempel på balansen mellom skjermtid og andre aktiviteter som lek, lesing og sosiale interaksjoner.
  4. Involver deg: Ha oversikt over hva barnet ditt ser på eller spiller. Snakk med barnet ditt om innholdet, still spørsmål og engasjer deg. Dette viser at du bryr deg om deres interesser og gir deg muligheten til å veilede dem i riktig retning. Forskning viser også at en tydelig involvering i skjermbruk styrker læringen i innholdet.
  5. Velg riktig innhold: Vær bevisst på hvilket innhold barnet har tilgang til, og sørg for at innholdet er alderstilpasset og helst både pedagogisk og interaktivt. Velg innhold som fremmer læring og samarbeid, eller lag kunst og kreative prosjekter ved hjelp av digitale verktøy.

For flere nyttige refleksjoner og tips til skjermbruk for små barn anbefaler vi medietilsynets veileder for skjermbruk hos småbarn: medietilsynet: "Småbarn og skjermbruk – en god start".

facebook logolinkedin logoinstagram logo

2023 Petra - All Rights Reserved.